Östgöta Översteglögg.
Detta är ett recept som är värt att pröva någon ruggig mörk vinterkväll.
Det är många som tror att det ska bara smaka sprit men låt den stå ett dygn och ta då
fram glöggen och värm en stor mugg och smaka. Mycket god glögg.
Ingredienser:
75 cl sprit
15 cl cognac
1 st öl
2 st fikon
3 st katrinplommon
1,5 dl russin
1,5 dl mandel
1 st pomeransskal (gärna 2)
1 st kanelstång (ca 8 cm)
1 tsk kardemummakärnor
3-4 st nejlikor
1,5 dl socker
3 msk socker för bryning
Koka kryddor och frukt i ölen tills den har kokat in. Dvs ingen öl kvar, bara en brun sörja.
Häll i spriten och sockret, värm och rör tills sockret smält. Häll i cognacen.
Avsluta med det brynta sockret. Mer socker går att ha om man tycker om sött.
Även ett pomeransskal till gör ingen större skada.